luni, 13 ianuarie 2014

Tort cu ciocolata/Torta al cioccolato


La ricetta in italiano si trova in basso

Astazi jumatatea mea, aniverseaza ziua de nastere.

La multi ani, dragul nostru Tito ! 
Iti dorim multa sanatate, fericire, viata lunga si bucurii, 
alaturi de scumpele tale fete, Isabella si Daniela !

Ingrediente pentru un tort cu diametru de cca 18 cm:
Blat:
  • 3 oua
  • 75 g faina de griu
  • 90 g zahar
  • 15 g cacao
Crema:
  • 150 g ciocolata
  • 225 ml frisca
  • 100 g nuca macinata
  • 25 g unt
  • 25 ml lapte
  • 2 linguri cognac
  • esenta de rom
Glazura:
  • 75 g ciocolata
  • 25 g unt
  • 25 ml frisca 
Intii de toate facem blatul. Zbatem bine ouale impreuna cu zaharul, pina ce isi tripleaza volumul. Adaugam cite un pic din faina cernuta impreuna cu cacaoa, amestecind cu o lingura de lemn de jos in sus, pina se incorporeaza bine, apoi adaugam alta faina. Intr-o tava de tort, tapetata cu hirtie de copt, rasturnam compozitia si in cuptorul preincalzit la 160 de grade, lasam blatul cca 35-40 de minute. Facem un test cu scobitoarea. Inchidem aragazul, iar cu usa intredeschisa, lasam blatul in cuptor cca 15 minute, dupa care il scoatem si-l lasam sa se raceasca bine pe un gratar metalic. Eu am facut blatul cu o zi inainte. 
Pentru crema, topim ciocolata la bain marie, impreuna cu untul si laptele, amestecam usor, pina se incorporeaza bine ingredientele. Lasam ciocolata la racit, iar cind este rece, adaugam frisca mixata bine. Amestecam incet, pina se incorporeaza bine. Intr-un castronel, punem 3 linguri de crema care va servi pentru ornat, iar in restul cremei, adaugam nuca macinata, coniacul si esenta de rom si amestecam bine. Nu bagati crema in frigider /asa cum am facut eu), pentru ca se intareste si va fi greu de manevrat.
Taiem blatul in trei si insiropam fiecare disc de blat, eu le-am insiropat cu sirop natural de portocale, asta pentru ca eu sint innebunita dupa gustul dulce-acrut. Pe fiecare disc, punem un strat de crema, iar la sfirsit punem pe margini restul de crema ramasa.
Topim pe aburi ciocolata impreuna cu frisca si untul, amestecam bine pina se incorporeaza toate ingredientele si turnam glazura peste tort, aici fiecare se joaca dupa imaginatia proprie. Am decorat cu crema pusa deoparte (cele trei linguri) asta pe scari ca sa nu ma vada sarbatoritul, iar cum crema se intareste la rece, va sfatuiesc sa aduceti tortul intr-o camera calduroasa, asta cu vreo ora inainte de a-l taia.
Eu nu sint innebunita dupa tort cu ciocolata, dar pot spune ca in fata acestui tort nu am stiut sa rezist, iar sarbatoritul dupa doua felii de tort, a mai servit si pe la miezul noptii o felie...


TORTA AL CIOCCOLATO

Ingredienti per una torta con un diametro di 18 cm circa :

Per la pan di spania
  • 3 uova
  • 75 g di farina
  • 90 g di zucchero
  • 15 g cacao
Per la crema :
  • 150 g di cioccolato
  • 225 ml di panna liquida
  • 100 g di noci macinate
  • 25 g di burro
  • 25 ml di latte
  • 2 cucchiai di cognac
  • essenza di rum
Per coprire la torta :
  • 75 g di cioccolato
  • 25 g di burro
  • 25 ml di crema

Prima di tutto ho fatto la pan di spania. Con il robot dobbiamo sbattere le uova e zucchero per bene, fino quando il volume si triplica. Aggiungiamo poco alla volta la farina setacciata insieme al cacao e mescolate piano con un cucchiaio di legno dal basso verso l'alto, fino quando gli ingredienti ci sono incorporati bene, poi aggiungere di nuovo un po di farina. In una tortiera,  foderata con carta da forno, mettiamo il composto e nel forno preriscaldato a 160 gradi lasciamo la pan di spania per 35-40 minuti /fate la prova con uno stuzzicadenti) . Chiudiamo il fuoco e con la porta del forno socchiusa, lasciamo la torta dentro circa 15 minuti, poi lo togliamo dal forno e la lasciamo raffreddare bene.
Per la crema, in una ciotola sciogliamo il cioccolato a bagnomaria insieme al burro e al latte, mescoliamo delicatamente finché si forma la crema. Lasciamo il cioccolato a raffreddare e quando è freddo, aggiungiamo la panna montata. Mescoliamo delicatamente fino quando si sino incorporate bene gli ingredienti. In una ciotola mettiamo tre cucchiai di panna che serviranno per guarnire e nel resto della crema, aggiungiamo le noci macinate, il cognac e l'essenza di rum e mescoliamo bene. NON mettete la crema in frigorifero / come ho fatto io), perché indurisce troppo.
Tagliamo la pan di spania in tre e ogni disco l'ho bagnato con la spremuta d'arancia, poi ho messo un strato di crema e alla fine, con la crema avanzata ho spalmato i bordi della torta.
Per coprire la torta, ho fatto sciogliere il cioccolato con panna e burro a bagnomaria, poi ho versato la glassa sopra la torta, ho fatto dei ciuffetti con la crema lasciata da parte, poi ho decorato con delle piccole palline dolci.
Veramente buonissima questa torta e vi assicuro che non era troppo dolce, poi il festeggiato (mio marito) a mangiato due fette de torta, e ancora una verso mezza notte...


sursa

22 de comentarii:

  1. La multi ani cu multa sanatate!
    Ce minune ciocolatoasa ai facut tu acolo!

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    1. Multumesc, Any ! E ciocolatoasa la greu, minunea asta... hi, hi... Pupici !

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  2. La multi ani jumatatii tale.Multa sanatate si fericire.
    Iar din tort servesc o feliuta ca tare fain arata.

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    1. Multumesc, Micule ! Tortul e decorat pe ascuns, iti imaginezi cum stateam ascunsa pe scari, ca sa-i fac stelutele mici deasupra... Pupici !

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  3. La multi ani fericiti impreuna si o viata lipsita de griji!

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    1. Multumesc frumos ! Sa dea Dumnezeu sa fie macar ca pina acum. Pupici !

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  4. Arata minunat1 La multi ani cu sanatate!

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  5. La multi ani, sa va traiasca! La multi ani si voua fetelor, nu cred ca ne-am
    "auzit" anul asta!

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    1. Multumesc, Teo ! Anul abia a inceput, avem timp sa ne tot "auzim"... Pupici !

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  6. La multi ani cu sanatate si mii de bucurii!

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    1. Multumesc, nene Haplea ! Intr-adevar, a fost tare bunut...

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  8. La multi ani!!

    Un tort foarte buuun, foarte ciocolatos ..mmm!!

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    1. Multumesc, Danutza ! Intr-adevar ciocolatos si gustos ! Pupici !

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